Duurzaam wonen: zo doe je dat

Je herkent het misschien wel: duurzaam willen wonen, maar de weg kwijtraken tussen alle mogelijkheden om het huis te verduurzamen. Dit is best wel zonde, want duurzaam wonen kan veel energie besparen. Om die reden hebben wij uitgezocht hoe jij jouw CO2 voetafdruk kunt verkleinen én geld kunt besparen. Lees snel verder!

Isoleer het huis 

We beginnen meteen met de beste tip, en dat is het laten isoleren van het huis. Als je jouw vloer, de muren en het dak goed isoleert kun je veel CO2 besparen. Zonder een goede isolatie hebben andere maatregelen voor duurzaam wonen niet zoveel zin, dus het is verstandig om hier mee te beginnen. Een ander voordeel van isolatie is dat je deze investering meestal binnen een paar jaar al terugverdiend. Ook wordt de woning meer waard en is er een subsidie waarmee de overheid tot € 10.000 euro van je kosten vergoedt. En nog zijn 3 van de 4 huizen in Nederland nog altijd slecht geïsoleerd. 

Groene energie 

Veel Nederlanders denken dat ze groene stroom hebben, maar dat is niet helemaal waar. Slechts 10% heeft échte groene energie. Dit maakt Nederland tot één van de landen met de laagste hoeveelheid duurzame energie. Als jij voor echte groene stroom kiest, kun je ontzettend veel CO2 besparen. Pas daarbij wel goed op het fenomeen greenwashing, waarbij veel wordt gesjoemeld met groene stroom. Veel leveranciers beweren groen te zijn, maar leveren nog steeds stroom van fossiele brandstoffen.  

Verminder het woon-werkverkeer 

Doordat Nederland best een klein land is, is de afstand tussen twee plaatsen vaak wel te doen. Toch zouden we niet te makkelijk moeten denken over het feit dat we eenvoudig van A naar B kunnen. Het verkeer draagt namelijk voor een groot deel bij aan onze persoonlijke impact. Probeer dus eens een duurzame vorm van vervoer te kiezen. Met het openbaar vervoer bijvoorbeeld, is vaak een stuk sneller en gemakkelijker dan met de auto. 

Energie besparen 

Ook thuis kun jij je steentje bijdragen aan duurzaamheid en beter letten op je energieverbruik. Voorbeelden hiervan is het verbruik van douchen, wassen en de verwarming. Je kunt hier veel besparen op geld én CO2. Dit kun je doen met een waterbesparende douchekop en een slimme thermostaat, maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen om thuis energie te besparen.

Plaats zonnepanelen 

De laatste, maar niet minder slimme tip, is het laten plaatsen van zonnepanelen. Met deze 100% groene energiebron, produceer je je eigen duurzame energie en draag je bij aan een duurzame wereld. De zon geeft energie in de vorm van warmte en licht; zonnepanelen zetten dit licht om naar elektriciteit. Er zijn tegenwoordig geen subsidies meer voor zonnepanelen, maar de btw kan worden teruggevraagd bij de btw-aangifte.